torsdag 5 december 2013

Farmors rosetter

Goda tunna, spröda stjärnorna är lätt sötade med mycket mandel o pärlsocker ovanpå. Kallas bla för farmors rosetter, recept av Kerstin Jönsson.



Ingredienser:
150 gram smör (rumstempererat).
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 - 3 1/2 dl vetemjöl
Pensling o garnering, äggvita, pärlsocker o hackad mandel.

Rör smöret mjukt och blanda i socker och ägg. Tillsätt mjöl, men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop en smidig deg som får vila kallt i minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt (halva i taget, låt den ena halvan ligga i kylen medan den första delen kavlas ut). Ta ut kakor med stjärnmått, pensla med äggvita och doppa i pärlsocker och mandel hacket. Grädda kakorna på smord plåt i 175 grader i ca 10 minuter. Ca 100 kakor.
Gör inte som mig som gjorde stjärnor i olika storlekar på samma plåt, dom mindre blir mer gräddade, jag tänkte mig inte för först.

Tips från Kerstin: Tycker du att kakorna är svåra att få upp från underlaget till plåten så använd en sytråd och lossa dem med, bra tips även till pepparkakor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar