söndag 10 november 2013

Korgbröd med frön

Dags för matbröd igen!
Jag fick tips från en grupp på facebook om det här brödet, det lät så gott så jag ville prova det, vi hade ändå inget matbröd kvar och det var i går Lördag.
Det gick ganska snabbt att göra det vilket kändes passande då. Det blev väldigt gott, luftigt och saftigt. Maken sa att det är ett bland dom godaste bröd han smakat, kan inte annat än att hålla med honom. Det kallas korgbröd med frön.



Så här gör man:
25 gr jäst
4,5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1,5 tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
(Jag hade i ½ dl pumpakärnor också)
720 dl vetemjöl special, ja, det står så i receptet, det måste ha blivit ett tryckfel, jag använde 8-10 dl. Hade bara i lite mjöl i taget tills degen började släppa i bunken.


Gör så här:

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Blanda salt, honung och rapsolja i en bunke. Smula i jästen och tillsätt vattnet, lite i taget, så att jästen löser sig.

2. Tillsätt solrosfrön, linfrön och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen smidig ca 5 min.

3. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
 
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta den väl, tryck ut eventuella luftbubblor och forma till en stor bulle. Mjöla en brödkorg och lägg degen i korgen. Låt jäsa ytterligare ca 20 min.


5. Sätt ugnen på 225°. Stjälp försiktigt upp den jästa degen på plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Knacka brödet på undersidan, det är färdiggräddat när det låter ihåligt.

6. Låt svalna på galler under bakduk innan det skärs upp.

Orginalreceptet finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar